Soalan Temuduga PTD

blog alblalangdotcom

Akhirnya… aku berjaya menembusi benteng untuk berkhidmat dengan kerajaan. Jawatan yang aku dapat adalah Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) yang diwar-warkan sangat susah nak dapat melainkan kalau ada “cable” besar!!! Alhamdulillah, walaupun aku takde kabel tu tapi aku berjaya juga. Sekarang ni tengah tunggu “offer letter” je bila aku nak ’start’ lapor diri. ‘Result’ temuduga dah keluar kat web SPA.

Panjang ceritanya pasal aku nak dapat jadi PTD ni. Kisah yang pertama ini bukan pilihan utama aku. Ya betul! Orang cakap PTD ni ’supreme position’ dalam kerajaan tapi aku masa tu dok ‘apply’ nak jadi jurutera JKR. Tiga kali surat SPA sampai kat rumah tapi panggilan untuk peperiksaan jawatan PTD. Aku tak pergi langsung yang dua pertama tu. Kali ketiga sampai waktu tu awal tahun lepas kot bini aku suruh aku pergi juga pergi jawab periksa PTD. Dia cakap mungkin rezeki aku kat situ… dan aku pun pergi ambil periksa tu kat sekolah agama intergrasi kat Bangi. Tup-tup dalam selang 3 bulan sampai lagi surat SPA. Fuiyo… gua lulus periksa itu hari. Memang tak sangka sebab ramai yang kata susah nak lulus. Member aku pun ada yang ambil periksa tu berkali-kali tapi gagal jugak nak jadi pegawai tadbir diplomatik

Kali ni fasa kedua pulak proses tapisan untuk jadi PTD. Diorang panggil ‘Pre-assessment’. Tapi kali ni berbeza sket sebab orang Gomen tukar sket dia punya format. Aku kena buat program ni kat INTAN Kluang, Johor. Nasib baik ada sedare mare kat Johor. Sebelum ni program ni tiga hari tapi buat julung kalinya telah di’compress’kan jadi satu harijer. So, it’s been a very tight schedule. Pagi ujian sahsiah diri, which is, aku tak berapa kisah sangat memandangkan aku ni pun memang jenis ‘outgoing & outspoken person’. Yang tak tahan tu bila lepas makan tengahari. Nasib baik aku tak makan banyak masa tu. Ujian kedua adalah ujian fizikal. Pergh… memang goyang lutut beb sebabnya kalau aku disuruh buat time aku aktif main ragbi dulu OK le. Ini perut pun dah start besar, 6 pack dah jadi single pack, hampir tercabut lutut aku habiskan ujian fizikal tu. Satu hari aku takleh nak drive kereta.

Selang lagi tiga bulan, datang lagi surat SPA. “Anda berjaya dipanggil ke sesi temuduga”. Yahoo… unbelievable.. aku proceed lagi. Interview kat Putrajaya. Cuak beb. First time interview gomen. Tapi gua berjaya me’rilek’kan diri gua. Aku tunggu punya tunggu dari pukul 930 pagi, pukul 1215pm baru panggil masuk. Lama betul tunggu turn. Ada dua orang panel. Tanya soalan yang nasib baik tak berapa susah. Aku dengan penuh ‘confident’nya meng’answer’ semua soalan bahasa Inggeris, Melayu dan lepas tu… rojak. Hehehehe. Akhirnya ketua panel tu tanya aku satu soalan yang paling senang didengar tapi paling susah untuk dijawab. “Kenapa awak datang temuduga ni tak pakai baju kot/blazer? Ada orang invest beribu ringgit untuk beli kot semata-mata nak datang interview ni tau.” Time tu jantung aku dah macam orang kena asma. Kencang. Semakin kencang. Aduh.. Patut la kat luar tadi aku perasan ramai yang pakai kot. Bila aku tanya almost all memang tengah serve untuk kerajaan cuma diorang nak join tukar jawatan join PTD disebabkan prospeknya. Dan aku sedar time tu jugak kalau gi interview gomen siap-siap la pakai kot.

Panduan PTD


Berbalik ke soalan ketua panel tu, aku pun jawab, “Sorry, saya cuma ada satu kot jer tapi dah hilang kene curi (which is memang betul pun). Kot tu saya beli masa grad kat U. Saya tak beli lain sebab nature saya keje as a project engineer tak memerlukan saya pakai kot masuk site.” Panel tu pun balas,”Hahaha… reason awak adalah yang paling unik pernah saya dengar setakat ni… kene curi… PTD is the most supreme positions in the government, so you have to wear very smart attire bla bla bla… Kalau awak pakai kot hari ni mesti dah dapat extra marks untuk interview.” Cis, patut ker… mungkin la patut.. aku pun ingat dah agak gagal dan down. Tapi aku senyum je la macam orang mereng sket. Kalau la aku jumpa Panduan PTD lebih awal..

Dan akhirnya, mungkin memang betul kata bini aku rezeki kerajaan aku mungkin kat jawatan PTD ni. Bila check kat internet, nama aku berjaya sebagai calon lantikan. Tinggal tunggu surat panggilan rasmi. Dah tak sabar rasenya aku nak tender resign letter akat company skang. Inilah perjalanan aku untuk menjadi calon Pegawai Tadbir Diplomatik. Sekian. Tips PTD

Post ini ialah mengenai soalan-soalan lazim temuduga PTD yang di kongsikan oleh Saudara Khairul Zuhdi. Harap ianya memberikan sedikit sebanyak gambaran kepada bakal calon temuduga PTD. Soalan temuduga PTD 2009

1. Sila perkenalkan diri anda..
2. Kenapa nak jadi PTD???
3. Apa beza PTD dgn PTN (Peg.Tadbir Negeri)
4. Apa beza Ambassador dgn High Commissioner
5. Apa beza HRM (Management) dgn HRD (Department)
6. Apa beza Management dgn Administration
7. Kalau dapat PTD..Kamu nak kejer KEMENTERIAN maner??..Kenapa???Apa tugas utama kementerian terbabit??..Saper nama KSU Kementerian terbabit…Bagi nama satu agensi dibawah kementerian terbabit…
8. Apa 8 Bidang Tugas PTD..
9. Siapa KSN dan KPPA..
10. Nama2 Menteri..
11. Apa beza ISA dan OSA..
12. Dasar kerajaan…MISI NASIONAL, DEB dan sebagainya..
13. Pertubuhan antarabangsa..NAM,WHO, OIC, UNESCO, ZOFPAN, ASEAN dan sebagainya..
14. Rancangan Malaysia yang terkini..(Contoh RMK8,RMK9)..
15. Soalan berkaitan INTEGRITI, PIN, RASUAH dan sebagainya..
16. RUKUN NEGARA…
17. Sejarah asal usul PTD…
18. Apa beza DUN dan PARLIMEN…Boleh disusuli ngan soalan berkaitan ADUN, Tugas Ahli Parlimen, Kabinet, Dewan Rakyat..Dewan Negara..Senator..Speaker..
19. Delivery System..
20. PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN..
21. Apa beza SULTAN dgn AGONG??…
22. Apa beza PKPA dgn PERINTAH AM ???
*Soalan kemungkinan akan ditanya berdasarkan jawapan yang dikemukakan…So kena laa stanby ngan jawapan2 yang munasabah..


sumber dari Tips dan Panduan PTD

Hari ni aku anggap hari yg agak menakutkan aku.. Pagi2 lagi kena attend interview PTD. Masa mula2 dapat surat panggil interview tu, aku memang terkejut gile ah.. Tak sangka lak boleh sampai ke stage interview.. Sbb aku memang tak letak harapan langsung lepas PAC ari tuh. Apa pun, aku nekad untuk buat yang terbaik. Dah la ni 1st interview aku utk government job..

Malam tadi tak boleh tido.. Aku cube bertenang, tak boleh jugak.. Aku dah risau apa akan jadi kalau aku tak tdo mlm.. takut gak pening2 masa jawab soalan nanti.

Pukul 6.30 pagi, aku naik bas sampai CM. Pukul 7 sampai kat CM. Then, dari CM aku naik cab. Sebab tak Jln. Cenderasari tu kat mana kan. Rupa2nya dekat je..

Aku masuk bilik tetamu, dah ada 5 6 org menunggu kat dalam. Aku ingat aku nk jadi no.1, ade jugak lagi awal dari aku.. Tak pe.. then, semua kena gi tingkat 2 utk registration.. Aku naik tangga dgn kaki yg terketar2.. takut gak...

Then, masa registration tu, pegawai bertugas mintak surat panggilan temuduga.. aku carik... tapi tak jumpa.. rupa-rupanye tertinggal.. lagi la aku gelabah.. Bila dapat no., aku jadi org no.1 bakal diinterview nanti...

Pukul 8 tepat aku dipanggil masuk ke bilik temuduga.. ya Allah.. Hanya KAU yg tahu mcm mana perasaan aku masa ni..

Antara soalan yg ditanya:- would you like to introduce yourself??- apa preparation yang aku dh buat utk dtg interview ni?? source dari mana?- berapa bidang tugas PTD? Aku jawab la 8.- Dari 8 bidang tu, yang mana u interested in? Aku jawab la local authority.- Start la soalan on local authority...
* apakah kedudukan local authority dalam sistem kerajaan Malaysia?
* Peranan local authority?
* Servis yang ditawarkan oleh local authority?
* Apakah rasional untuk melantik DO through election?- Tiba2 masuk bab public transport da...
* isu rapid penang & rapid KL la..
* public transport problem
*how to improve the public transport system
* banyak lagi la soalan dia on public transport..- tiba2 dalam jawapan aku tu, aku ada sebut perkataan "INTEGRITI".Apalagi... soalan on INTEGRITI la pulak... part ni agak mencabar..
- Masuk bab ekonomi sebab aku ada mentioned pasal Economic planning Unit (EPU).. adoii..
- Pas tu ada soalan dari JPA. Dia kata since aku pernah keje kat private & govt sector, apa yang sepatutnye government belajar dari private? Then, ape pulak yg patu private contohi govt?? Dalam ni die selit2 soalan yg berkaitan dengan dasar-dasar malaysia..
-Tak lama tu, soalan2 kembali kepada isu2 local authority pulak dahh...
- Then, isu2 semasa la in malaysia & dunia pulak...Addoooi.... penat gak nk brainstorm, nk jawab semua soalan tu.. hhuhu..

Aku kuar, tengok jam kul 9.30 dh.

Ya Allah... bile tengok kt bilik lain dh ada 3 & 4 candidate dh masuk.. aku yg 1st ni baru abis.. sabar je la..

Apa2 pun, jauh di sudut hati aku, aku tetap berdoa aku akan dapat position ni.. semuanya untuk mak & ayah aku.. amin..

sumber: http://budoklage.blogspot.com/2009/06/temuduga-ptd

Pegawai PTD

Sedikit maklumat umum pasal PTD

Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik merupakan perkhidmatan utama yang bertanggungjawab dalam urusan penggubalan, perancangan, pengawalan dan pelaksanaan dasar-dasar awam serta perhubungan antarabangsa di Malaysia.

Group ini terbuka kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk berkhidmat sebagai PTD atau ingin mendapatkan informasi penting dan terkini mengenai PTD.

Tips dan panduan PTD

Blogger Template by Blogcrowds